English

Novosti

Izložba „Ogledala“ – Vera Tanasić

Photo: Vera Tanasić
Američki kutak Novi Sad vas sa radošću poziva da prisustvujete otvaranju izložbe „Ogledala" akademske slikarke Vere Tanasić u sredu, 7. jula sa početkom u 19 časova.
 
Opis izložbe:

„Ogledala“... poput starogrčkih skulptura kojima su skulptori umešno oblikovali utisak mokre draperije koja obavija i prijanja uz arhajske karijatide sa hrama Erehtejona kao i pobednicu Nike sa Samotrake. Nalazim i neku vrstu koalicije ili dijaloga sa Munkovim krikom koji odašilja naboj unutrašnje tenzije i oslobađajućeg urlika, pejzažem koji prima, sudeluje, saoseća, empatično podražava, prihvata i rasprostire eho dalje, i dalje...

Vera je dugogodišnji saradnik na arheološkim iskopavanjima gde se slojevitim, postupnim i preciznim uklanjanjem nanosa sadašnjosti dolazi do zapisa prošlih vremena, a u čemu vidim možda i nesvestan izvor inspiracije. Njenu umetnost dovodim u vezu sa gore navedenim karikama koje grade neprekidan i neraskidiv stvaralački DNK lanac u koji je utkala sopstveni pogled na svet. Motivi koji oživljavaju i modeluju sadašnjost... Likovna poetika, koju Vera na sebi svojstven način oseća i zapisuje potezima kista služeći se bojama i četkicama kao posrednicima u prenosu dubljih i suptilnih emocija, nas transponuje u njen lični svet fikcije ili pak zbilje, na nama je izbor.

Slikarka razboritim i definitivnim potezima četkice opisuje prolaznost i transformaciju ljudskog bića, njegove snove, vizije, odraze, bunt i teskobu na jedan krajnje introspektivni pogled koji apsorbuje u sasvim novu/staru/prošlu/buduću/trenutnu a svakako monumentalnu realnost. Tetive koje pulsiraju, nervni završeci koji poput neizbežnog mrtvačkog pokrova obavijaju celokupnu kompoziciju u jedinstvenu celinu i plutaju ka neizbežnim nepoznatim svetovima. Dominantan, svrsishodan, samouveren, intenzivan kolorit pulsira poput otkucaja bila, isprekidanog daha i harmonizuje svojevrsnu Danse Macabre sonatu i razlivenost krvi kao najlepšu nijanse crvene. Pruža pojedincu subjektivan doživljaj stvarnog ili imaginarnog, živog ili neživog, zaposednutog ili isceljenog, slobodnog ili zarobljenog.

Da li smo upravo mi ti koji će spaliti ovaj svet ili smo samo oni koji traže sopstveni odraz u ogledalu? Da li je sve ovo samo san ili jedan paralelni univerzum? U svakom slučaju, nikada ne letimo sami, potporu pronalazimo kako u sebi tako i u našem okruženju. Dela autorke nam stoje na usluzi da verno ispratimo svaki potez kistom, virtuozno veštim i britkim poput oštrice sečiva, da nas vode u dubine (samo)spoznaje.
Barker je u svom najboljem proznom delu rekao: “Svako telo je knjiga krvi, gde god ga otvorimo čitamo”. Možemo li čitati iz umetnosti? U delima Vere Tanasić odgovor je potvrdan.
 
Jelena Vuković Vizi, Mr. Likovne umetnosti
 
Vera Tanasić
Akademska slikarka
 
Vera Tanasić je rođena 1983. godine u Novom Sadu. Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“, smer likovni tehničar završila je u Novom Sadu. U istom gradu je upisala Akademiju umetnosti, Odsek likovne umetnosti, smer slikarstvo u klasi profesora V. Rančića a diplomirala je u klasi profesora D. Todorovića. Od 2015. godine član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Pored učešća na kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama do sada je održala tri samostalne izložbe. Vera ima status samostalnog likovnog umetnika, živi i stvara u Novom Sadu.
 
 
Vidimo se u Kutku!
01.07.2021


Strane