English

Novosti

Književni klasici na filmskom ekranu

Photo:

U okviru serije predavanja o američkom filmu i lieraturi „Književni klasici na filmskom ekranu“ u četvrtak, 29 .marta u 18 časova novinari Đorđe Randelj i Zoran Surla predstaviće drugi deo tj. nastavak jednog od najpoznatijih i najgledanijih holivudskih filmova u XX veku „Ben-Hur“ snimljen 1959.godine u režiji Vilija Vajldera i sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

​Film je doživeo ogroman uspeh, kako kod kritičara, tako i kod gledalaca. On je i do danas ostao prvi od samo tri filma koji su dobili rekordnih 11 Oskara, uključujući i onaj za najbolji film. Oskare su za „Ben-Hura“ dobili, među ostalima, Čarlton Heston za ulogu Jude Ben-Hura i Hju Grifit za ulogu šeika Ilderima.

U pogledu zarade film je višestruko povratio troškove snimanja. Njegova raskošna produkcija koštala je oko 15.900.000 dolara, što je bilo najviše u dotadašnjoj istoriji kinematografije (tek je film „Kleopatra“ kasnije nadmašio taj iznos).

Film „Ben Hur“ je inače sniman u Italiji, a malo je poznato da su četiri bela konja – lipicanera – kojima je upravljao Juda Ben-Hur u najčuvenijoj filmskoj trci četvoroprega u rimskom Koloseumu, za potrebe ovog spektakla iznajmljeni u Sloveniji, dakle u tadašnjoj Jugoslaviji, u čuvenoj ergeli Lipice.

Program je besplatan uz obaveznu prijavu OVDE

27.03.2018


Strane