English

O Vranju

Vranje je grad na jugu Srbije, sedište Pčinjskog okruga. Prema popisu iz 2002. u gradu Vranju je bilo 55.052, a u celoj opštini 88.288 stanovnika.

Vranje je ekonomski, politički i kulturni centar Pčinjskog okruga koga čine opštine Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište i Vranje. Grad se nalazi u severozapadnom delu Vranjske kotline, na levoj obali Južne Morave. Reku i grad dele magistralni put i železnička pruga, koji na severu vode ka: Leskovcu (70 km), Nišu (110 km) i Beogradu (347 km), a na jugu ka: Kumanovu (56 km), Skoplju (91 km) i Solunu (354 km).

Smešten je u podnožju planine Pljačkovice (1231 m), Krstilovice (1154 m) i Pržara (731 m). Od granice Bugarske je 70 km udaljen, a od Makedonije 40 km.

Vranje je sedište Eparhije vranjske. U Vranju se nalazi sedište 4. brigade Kopnene Vojske Srbije.

Vranje je sedište Pčinjskog okruga, i kao takvo glavni centar kulturnih dešavanja u okrugu. Najznačajnija dešavanja su: Borina nedelja, Stari dani, Dani karanfila (u Vranjskoj Banji)... Vranje je blizu planine Besna Kobila i Vranjske Banje, dve lokacija sa velikim turističkim potencijalom, koje su trenutno slabo razvijene. Druge lokacije u i oko Vranja koje imaju turistički potencijal uključuju manastir Prohor Pčinjski, arheološko nalazište Kale-Krševica, Markovo kale, Pržar, Spomen kuću Bore Stankovića…

 

Najveći hoteli su Hotel Vranje u centru i Hotel Pržar sa pogledom na grad i dolinu. Grad ima brojne restorane tradicionalne srpske kuhinje i internacionalnih kuhinja i puno kafića i barova.Strane

Dodatne strane