English

Novosti

Meet the USA: Džon Kenedi, uzor hrabrosti

Photo:

Program „Meet the USA“ osmišljen je da široj javnosti u Novom Sadu kroz serijal predavanja približi istoriju i geografiju Sjedinjenih Američkih Država. Država „preko bare“ veličine Evrope i dalje krije mnoge tajne i nepoznanice običnom čoveku u Srbiji. Upoznavajući prirodne lepote SAD-a, običaje, kulturu ali način života i razmišljanja prosečnog Amerikanca, proširujemo svoje znanje i doprinosimo boljem razumevanju i toleranciji. Moderator programa biće Dr Rastislav Stojsavljević, profesor Novosadskog univerziteta. 

U drugom predavanju, koje će se održati u Američkom Kutku u utorak, 9. jula, u 18 sati, idemo u rane 60-te godine prošlog veka i nastaviti sa pričom o velikanima američke istorije. U vreme stvaranja hipi pokreta i rok muzike u SAD-u, na mesto predsednika došao je Džon Ficdžerald Kenedi. Svet je uveliko bio u strahu od nuklearnog rata, Berlinski zid se formirao, a gvozdena zavesa spuštala između ideoloških protivnika.

Na predavanju ćemo saznati u kojoj meri je predsednik Kenedi spasao svet od nuklearnog konflikta za vreme Kubanske krize, kakvo je bilo njegovo poreklo i detinjstvo, koje značajne mere je pokrenuo kao kongresmen i senator. Njegov privatan život je bio u žiži tadašnje javnosti.

Osvrnućemo se na njegovu vezu sa jednom od najlepših žena na svetu, Merilin Monro kao i na njegov tragičan kraj ubistvom u Dalasu novembra 1963. godine.

Prijave za program su obavezne putem linka OVDE

02.07.2019


Strane