English

Novosti

Predavanje u okviru programa “Meet the USA”

Photo:

Vudro Vilson i američka diplomatija na pariskoj mirovnoj konferenciji 1919 – 2019“

 

 

Program „Meet the USA“ osmišljen je da široj javnosti u Novom Sadu kroz serijal predavanja približi istoriju i geografiju Sjedinjenih Američkih Država. Država „preko bare“ veličine Evrope i dalje krije mnoge tajne i nepoznanice običnom čoveku u Srbiji. Upoznavajući prirodne lepote SAD-a, običaje, kulturu ali način života i razmišljanja prosečnog Amerikanca, proširujemo svoje znanje i doprinosimo boljem razumevanju i toleranciji. Moderator programa biće Dr Rastislav Stojsavljević, profesor Novosadskog univerziteta.

 

 

U prvom predavanju, koje će se održati u Američkom Kutku u četvrtak, 20. juna, u 18 sati, vraćamo se jedan vek unazad, u prvu mirnu godinu ratom uništene Evrope. Posle četiri godine prolivanja krvi, glavni akteri su seli za sto da osude krivce i formiraju nove granice na „Starom kontinentu“. U Parizu se te, 1919. godine, pojavila nova sila na horizontu. Sjedinjene Američke države izašle su iz izolacionalizma Monroove doktrine i postale glavni pregovarač predvođene predsednikom Vudro Vilsonom na Mirovnoj konferenciji.

 

Saznaćemo kako je na mirovnoj konferenciji primljen njegov plan u 14 tačaka, kakve stavove je imao po pitanju balkanskih država, detalji njegovog prijateljstva sa Mihajlom Pupinom, kako su odredbe sa mirovne konferencije uticale na najveći sukob u istoriji čovečanstva u Drugom svetskom ratu i kakav značaj one imaju i danas.

 

Prijave za program su obavezne putem linka OVDE

 

11.06.2019


Strane