English

Novosti

Koncert Gospel ansambla „Ingramettes"

Photo:

Pozivamo vas da prisustvujete koncertu Gospel ansambla „Ingramettes“ koji će se održati u nedelju, 26. maja sa početkom u 20.30h u Sinagogi. Koncert se održava u okviru manifestacije "Dani američke kulture". Ulaz na koncert je SLOBODAN!

Program se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Ambasade SAD u Srbiji.

***
Više od pet decenija ansambl „Ingramettes“ širi svoju muziku i veru u zajednicama Tajdvotera i Pidmonta. Ime koje je neraskidivo vezano za ovu pevačku grupu jeste Megi Ingram – „Mama”. Rođena je 4. jula 1930. godine na plantaži Malholanda u okrugu Kofi, u Džordžiji. Još kao dete radila je s roditeljima na poljima pamuka i duvana. Veoma rano Megi je otkrila i svoj veliki dar za muziku, počela da svira klavir i peva, ali i razvila ljubav prema crkvi i Jevanđelju. Osnovala je pevačku grupu „Sister Maggie Ingram & the Ingramettes“, koja vrlo brzo stiče popularnost i postaje tražena širom Floride. Godine 1961. Megi se s porodicom seli u Ričmond, gde se ubrzo svi pridružuju Crkvi boga u Hristu (kongregacija Hrama ljubavi) i počinju da pevaju službe u gradu, ali i šire. Takođe, sa svojom decom Megi počinje da peva službe u zatvorima, udružuje se s baptističkom crkvom „Mount Gilead“, s kojom 1970. godine pokreće razne programe, kao što je npr. „porodični dan“, u zatvorima u Virdžiniji.

Dobitnica je brojnih priznanja. Između ostalih, tu su prestižna Nagrada kulturne baštine Virdžinije (Virginia Heritage Award) 2009. i titula doktora muzike koju joj je 2011. dodelio Univerzitet i semenište Virdžinije „Triumphant“. Produkcija Megi Ingram i njene grupe „Ingramettes“ projekta Folklorni život Virdžinije (The Virginia Folklife) – Live in Richmond osvojila je nagradu za najbolji gospel album 2012. godine po izboru publike.
Mama Megi je preminula 2015. godine. Za nju je muzika uvek bila i ostala porodična tradicija. Tri generacije Ingrama nastupale su u grupi „Ingramettes“. Njihove snažne, autoritativne, duhovno ispunjene predstave i nastupi jesu spoj neopisivog talenta i vere, američke gospel muzike. Nakon smrti Mame Megi porodica nastavlja da širi radost, službu i muziku koju je Megi dugi niz godina prenosila i razvijala. Grupu sada predvodi njena ćerka, velečasna Almeta Ingram-Miler, a u njoj pevaju i njena unuka Šeril Maronej Jansi i snaja Keri Džekson. Podmlađen sastav s još većim žarom, entuzijazmom i snažnom energijom osvaja srca vernika i publike širom SAD-a i Evrope.

19.05.2019


Strane