Srpski

News

Radionica „Psihološka moć plesa”

Photo:
Nedelja svesti o mozgu 2020. je međunarodni naučno-popularni događaj koji u Srbiji već devet godina organizuje Studentska sekcija Društva za neuronauke Srbije, sa ciljem da se nenaučnoj javnosti ukaže na važnost istraživanja mozga. Sekciju čine studenti medicine, biologije, psihologije, biomedicinskog inženjerstva i filozofije, što je omogućilo da se posebno istakne multidisciplinarnost neuronaučnih istraživanja i osmisli raznovsrtan i zanimljiv sadržaj ovogodišnje sedmodnevne manifestacije pod nazivom „Homo emoticon”, koja će se održati na više lokacija u Beogradu od 16. do 22. marta.

U saradnji sa Studentskom sekcijom Društva za neuronauke Srbije pozivamo vas na radionicu za odrasle, „Psihološka moć plesa” u sredu, 18.marta od 17 do 19.30 časova.

Da li volite ples? Ako je odgovor da, da li ste se zapitali kakav se to skriveni potencijal nalazi u plesu? Potreba za izražavanjem emocija kroz pokret datira u prošlost koliko i sam čovek. Poslednjih godina, neuronaučna saznanja pomažu nam da bolje razumemo zašto plešemo i na koji način ples aktivira i menja ljudski mozak. Pored ogromnog potencijala u rehabilitaciji, ples nam pomaže da sebe i svoju okolinu doživimo na jedan poseban način. Kroz ovu radionicu, ples ćemo vam predstaviti iz druge perspektive, uz želju da prikažemo kako on može pozitivno uticati na emotivni i psihički razvoj pojedinca.

Radionica se sastoji iz tri dela:

1. Teorija,
2. Plesni interaktivni deo,
3. Diskusija

Na samom početku, u okviru teorijskog dela, polaznici će saznati više o tome koji delovi mozga su uključeni kada plešemo, o ulozi plesa u empatiji, primeni plesa u redukciji simptoma neurodegenerativnih oboljenja i primeni plesa u terapiji.

Nakon toga, interaktivni deo podrazumevaće rad u parovima. Za početak, imaće zadatak da, slobodnim stilom, partneru/ki pokretom opišu kako odabrana numera čini da se osećaju. Dok jedan partner/ka pleše, drugi/a radi “mirroring”, odnosno, kao u ogledalu izvodi iste pokrete kao i partner/ka. Važno je naglasiti da vežba podrazumeva da se celim telom uključimo (podrazumeva i facijalne ekspresije, a telom možemo praviti kakve god pokrete želimo, sve u cilju što boljeg opisa i ekspresivnosti osećanja).

Sledeći zadatak je da kroz pokret oživimo i prikažemo zadatu emociju. U trajanju od jedne numere za svaku, takođe kroz mirroring, učesnici će u istim parovima, pokretom opisivati sledeće emocije (navedene emocije izvučene su iz knjige psihoterapeuta Zorana Milivojevića,…):

1. Tok, osećanje da teče (od eng. flow)
2. Sreća
3. Tuga
4. Nada
5. Ljubav

Svaku emociju opisivaće naizmenično, a znak za promenu biće lagano stišavanje muzike. Za kraj, ponovo će kroz “mirroring” izvesti slobodan stil.
Prvi cilj interaktivnog dela jeste da kroz istovremeno učešće oba partnera, podstaknemo socijalno vezivanje i formiranje empatije. Pri tome se nadamo da će se partneri, ako se prethodno nisu znali, kroz ovu vežbu iskreno upoznati, a ako su se poznavali, da će jedni o drugima možda saznati nešto novo, što će im pomoći u daljem građenju odnosa. Da li je moguće da bez reči saznamo kako ko doživljava koju emociju? Kako se ko zapravo oseća? Koju emociju partner/ka najjače doživljava, koju najlakše iskazuje?
Drugi cilj jeste da sami kroz pokret osveste kakva je njihova lična konekcija sa zadatim emocijama. Koju ste lagodno izrazili, a za koju vam je bilo najteže da pronađete adekvatan pokret? Da li takvu slobodu, odnosno uštogljenost pokreta možete povezati sa načinom na koji se sa tom emocijom nosite, o njoj govorite/razmišljate? Da li vam je ova vežba pomogla da bolje spoznate sebe? Ova pitanja biće obrađivana na diskusiji, kojom ćemo i zatvoriti ovu radionicu.

Stoga, zaplešimo u ime nauke!

Radionicu će voditi Andrea Novaković, iz Studentske sekcije Društva za neuronauke Srbije, uz podršku i saradnju plesne instruktorke Jane Popović.

Broj mesta je ograničen. Molimo vas da se prijavite putem mejla: beograd@americancorners.rs.

 

07.03.2020


Pages