Srpski

News

Amazing America

Photo:

Program Amazing America zamišljen je tako da publiku bolje upozna sa istorijom i geografijom Sjedinjenih Američkih Država. Zemlja “preko bare”, veličine Evrope, i dalje skriva mnoge tajne. Upoznajući prirodna čuda SAD-a, istoriju, običaje, kulturu, ali i način života, proširujemo svoje vidike i doprinosimo razumevanju i toleranciji.

Pregršt zanimljivih činjenica o Americi, čuveni izrazi i proizvodi po kojima je postala poznata, segmenti kulturne i političke istorije, geografski pregled, osvrt na poznate ličnosti, uz deo za pitanja i diskusiju, činiće ciklus predavanja Amazing America.

ponedeljak, 4. novembar u 17.30h 
"Teksas - republika Usamljena zvezda"


Teksas je jedna od saveznih država SAD-a. Druga po površini posle Aljaske i druga po broju stanovnika posle Kalifornije. Teksašani su specifični po svom načinu života, karakterističnom naglasku, kulturi, običajima. U ovom predavanju upoznaćemo se sa jednom od najkarakterističnijih američkih saveznih država, njenom geografijom, prirodnim lepotama, gradovima, ali i istorijom, spomenicima, političkim sistemom. Saznaćete i zašto će ova država biti jako važna na predstojećim predsedničkim izborima.

ponedeljak, 18. novembar u 17.30h  
"Drugi svetski rat na Pacifiku - američka mornarica protiv flote izlazećeg Sunca"


Kada se govori o najvećem ratnom sukobu u istoriji čovečanstva, javnosti u Srbiji su poznatiji događaji koji su se zbivali u Evropi u ratnim godinama nego u ostalim delovima sveta. Na predavanju ćemo se upoznati sa važnim događajima koji su prethodili japansko–američkom sukobu, kako je izgledao napad na Perl Harbor, kako se američka flota oporavila i na kraju zadala završni smrtonosni udarac japanskom imperijalizmu. Posledice sukoba u Drugom svetskom ratu su na Pacifiku vidljive i danas i zanimljivost je kako će to izgledati u budućnosti.

Moderator je dr Rastislav Stojsavljević, doktor geonauka i master istoričar. Zaposlen je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu u zvanju docenta, gde studentima osnovnih studija drži nastavu iz predmeta “Regionalna geografija Sjedinjenih Američkih Država”. Zvanje master istoričar je stekao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu “Teritorijalno širenje Sjedinjenih Američkih Država: 1783-1912”.

29.10.2019


Pages