English

Američki praznici

Državni praznici


Nova Godina

Prvi januar je Novogodišnji Dan. Proslava ovog praznika počinje noć pre kada se amerikanci okupljaju da požele jedni drugima srećnu I uspešnu dolazeću godinu.


Rođendan Martina Lutera Kinga, Jr.

Dan Martina Lutera Kinga, Jr. slavi se svakog trećeg ponedeljka u januaru. Prečasni Martin Luter King Jr. je bio Afro-Američki sveštenik koji je priznat zbog neumornih napora da ostvari građanska prava za sve ljude kroz nenasilne načine.

Rođendan Džordža Vašingtona

Vašingtonov rođendan obeležava se svakog trećeg ponedeljka u februaru u cast Džordža Vašingtona, prvog predsednika Sjedinjenih Država. Ovaj datum se obično naziva Predsednički Dan i mnoge grupe veličaju nasleđe prethodnih predsednika na ovaj dan.

Dan Sećanja

Dan Sećanja obeležava se poslednjeg ponedeljka u maju. Prvobitno se odavala čast ljudima koji su nastradali u Američkom Građanskom Ratu, ali Dan Sećanja je postao dan tokom koga se podseća na Amerikance koji su nastradali u svim ratovima.

Dan Nezavisnosti

Dan Nezavisnosti je 4-tog jula. Ovaj praznik slavi rođenje nacije-usvajanje Deklaracije Nezavisnosti 4. jula 1776. To je dan piknika i patriotskih parade, noć koncerata i vatrometa.

Praznik rada

Praznik rada obeležava se prvog ponedeljka u septembru. Ovaj praznik slavi radne ljude nacije, tipično sa paradama. Za većinu amerikanaca on predstavlja kraj letnjih odmora i pošetak školske godine.

Dan Kolumba

Dan Kolumba slavi se tokom drugog ponedeljka u oktobru. Ovaj dan obeležava 12. oktobar 1492. kada je italijanski moreplovac Kristofer Kolumbo pristao u Novi Svet. Predsednik Frenklin D. Ruzvelt prvi je proglasio ovaj praznik.

Dan veterana

Dan veteran slavi se 11. novembra. Ovaj praznik je prvobitno nazvan Dan Primirja i ustanovljen je u čast amerikanaca koji su služili u Prvom Svetskom Ratu. Danas on odaje počast veteranima svih ratova u kojima je SAD učestvovala. Organizacije Veterana održavaju parade, a predsednik polaže venac na Grob Nepoznatih na Nacionalnom Groblju u Arlingtonu u Virdžiniji.

Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti slavi se tokom četvrtog četvrtka u novembru. U jesen 1621, hodočasnici su održali trodnevni praznik da bi proslavili darežljivu žetvu. Mnogi smatraju ovaj događaj kao prvi Dan Zahvalnosti.
Dan Zahvalnosti postao je nacionalna tradicija i gotovo uvek uključuje hranu koja je služena tokom prvog praznika: pečena ćurka, sos od brusnica, paradajz i pitu od bundeva,

Božić

Božićni Dan slavi se 25. decembra. Božić je Hrišćanski praznik koji obeležava rođenje Hrista deteta. Ukrašavanje kuća I dvorišta sa svetlima, postavljanje Božićne jelke, davanje poklona I slanje čestitki postali su tradicija praznika čak I za mnoge koji nisu hrišćani amerikanci.

O ostalim praznicima možete saznati na www.usa.govStrane

Dodatne strane