English

Programi

Pored korišćenja biblioteke naši članovi imaju priliku da prisustvuju brojnim programima, predavanjima i radionicama, koriste Internet i da se uključe u kreiranje programa u saradnji sa osobljem u AK.


American Road Show

Novi program Američkog kutka, American Road Show, svake nedelje će prikazati po jedan američki film i pozvati učesnike na diskusiju o temama predstavljenim u njemu. Diskusija se odvija na engleskom jeziku. Program je otvoren za sve, a vodi ga Sofija Simić.


SAT Klub

Američki kutak Novi Sad i udruženje InterAkcija pozivaju sve srednjoškolce i studente koji su zaiteresovani za studije u USA da se priključe SAT klubu koji se u predispitnim periodima održava jednom nedeljno u trajanju od sat i po vremena u Američkom kutku. Pozivamo i zainteresovane iz drugih gradova i zemalja da nam se jave obzirom da je omogućeno praćenja časa i uključenja uživo putem interneta.

Članovi kluba će imati besplatnu pripremnu nastavu za SAT ispit gde će se prelaziti testovi sa iskusnim profesorkama matematike i engleskog jezika. U klubu možete saznati potrebne informacije o testu – zašto, kako, kada i gde možete polagati SAT ispit kao i više detalja o strukturi ispita, načinu bodovanja i statistikama.

Pored priprema za SAT, glavni cilj kluba je umrežavanje mladih koji planiraju da studiraju u Americi ili su već tamo na studijama ili su se pak vratili, kako bi razmenjivali iskustva i povezivali se.

Pozivamo sve zainteresovane da se jave mailom na novisad@americancorners.rs kako bismo ih uključili na miling listu putem koje će dobijati informacije o predstojećim aktivnostima SAT kluba.


Digitalizacija VHS i drugih kaseta u Kutku

  • Digitalizacija VHS i drugih kaseta odnedavno je moguća u Američkom kutku i to potpuno besplatno. Ova uslugu smo pokrenuli zbog činjenice da mnogo naših sugradjana i dalje čuva svoje uspomene na VHS i drugim kasetama jer nisu u mogućnosti da ih digitalizuju ili ne znaju da te kasete imaju ograničen rok trajanja i da zapis na njima vremenom postaje sve lošiji.


  • Digitalizacija će se obavljati dvaput nedeljno, utorkom i četvrtkom, od 10 do 19.30 časova, i biće obavezno rezervisati termin.


  • Da bi se ostvarilo pravo na ovu uslugu neophodno je biti član Američkog kutka. Učlanjenje u Američki kutak je besplatno i potrebno je donetii jednu fotografiju i lični dokument.


  • Pravilnik:

- Digitalizacija VHS i drugih kaseta će se odvijati utorkom i četvrtkom od 10 - 19.30 časova
- Obavezna je online rezervacija termina
- Jedan termin ne može biti duži od 180 minuta
- Potrebno je doneti usb ili eksterni hard disk sa dovoljno memorije ( konvertovani fajlovi mogu biti i preko 5 GB veliki)
- Američki kutak je obezbedio video rekorder za VHS kasete, za sve ostale kasete treba da doneste odgovarajuće kamere
- Nakon konvertovanja fajlovi se ne čuvaju
- Neophodno je biti član Američkog kutka

  • Rezervišite svoj termin OVDE


Predavanja

Predavanja su veoma popularna među posetiocima i članovima Američkog kutka. Mogu se organizovati za posebne prilike, kao što su predavanja o očuvanju životne sredine za Dan planete Zemlje, ili mogu biti inicirani od strane ambasade, nevladinih organizacija ili javnih institucija. U proseku jednom mesečno američka ambasada šalje univerzitetske profesore ili stručnjake iz različitim oblasti nauke ili američke kulture. Neka od predavanja se organizuju u skladu sa interesima naših pokrovitelja. Većina predavanja su na engleskom jeziku.

Neki od predavanja bili su: Klasični gangsterski filmovi, Iskustva američkog umetnika u srpsko-američkoj kulturi i poeziji, Sprečavanje nasilja nad ženama, Moderni ples i koreografija, Mape uma, Asertivnost i komunikacije,Vrhovni sud i američki federalizam u kontekstu SAD izbora, Studiranje u SAD, Jazz @ Movies, Sloboda govora, itd.


Radionice

Radionice, kao oblik interaktivnog učenja su metoda koja postaje sve popularnija u našoj zemlji. U Americi su radionice postale vrlo čest metod koji se koristi od strane stručnjaka i univerzitetskih profesora. Američki kutak pokušava da organizuje radionice na različite teme i do sada smo organizovali radionice o temama kao što su upravljanje kompanijom, rad sa mladima, volontiranje, origami, itd


Dečiji kutak

Šta deca mogu da koriste u Američkom kutku ?
* Dečja knjiga
* Božić
* Dan zaljubljenih radionica
* Dramska radionica
* Halloveen maskenbal

Dečiji kutak zvanično je počeo sa radom u oktobru 2007. godine , kada je jedan volonter koji je radio sa decom u Americi preko 30 godina pokrenuo ovu inicijativu. Od tada, svaki petka od 5 do 6 časova rezervisan je za decu. Cilj Dečijeg kutka je da pomogne deci da nauče engleski jezik i da se upoznaju sa američkom kulturom i običajima kroz različite kreativne aktivnosti. U zavisnosti od toga koji je mesec u toku, aktivnosti mogu da se fokusiraju na proslave određenih praznika. Učenje jezika se vrši putem kreativnih aktivnosti kao što su pravljenje kostima (Noć veštica), pravljenje ukrasa za jelku (Božić/Nova Godina) ili farbanje jaja i za Uskrs. Deca koja žele da prisustvuju Dečijem kutku  moraju biti članovi Američkog kutka.


Omladinski klub

Omladinski klub je počeo kao inicijativa mladih ljudi koji su želeli da dođu na časove konverzacije i razgovaraju o stvarima koje ih zanimaju.

Učlanjivanjem u Omladinski klub, učesnici mogu da poboljšaju svoje govorne veštine, susretnu se sa lokalnim Amerikancima i drugim ljudima i nauče nešto novo.


Radionica poslovnog engleskog

Ovaj program je počeo 2007. godine, a iniciran je od strane jednog od članova. Za razliku od Konverzacijskog kluba, ovaj program ima formalnu strukturu i zahteva redovno pohađanje.


Radionica poslovnog engleskog je poseban program razvijen radi studenata koji žele da unaprede svoje znanje engleskih reči iz sfere biznisa. Cilj ovog programa je da pruži znanje i veštine mladima putem profesionalizacije njihovog nivoa znanja engleskog jezika kroz različite vežbe, igranje uloga, diskusije, studije slučaja, i druge interaktivne metode idajući im alate potrebne da lakše nađu posao.

Priručnik koji se koristi u ovom kursu je "Market Leader ".


Konverzacijski klub

Jedan od najatraktivnijih i najpopularnijih programa u Američkom kutku je Konverzacijski klub.

Angažovanjem volontera koji su obično Amerikanci, naši članovi imaju priliku da razgovaraju sa njima na engleskom jeziku. Ova vrsta grupnog rada je neformalna. Članovi Konverzacijskog kluba nisu obavezni da redovno dolaze i naravno ne zahteva se od njih određeni nivo znanja jezika. Moderator Konverzacijskog kluba najavljuje svakog meseca teme časova koje se mogu i menjati u skladu sa interesima grupe.


Strane