English

Programi

Pored korišćenja biblioteke naši članovi imaju priliku da prisustvuju brojnim programima, predavanjima i radionicama, koriste Internet i da se uključe u kreiranje programa u saradnji sa osobljem u AK.


ShareAmerica konverzacijski klub

Novi program Američkog kutka, ShareAmerica Conversation Club, svake nedelje će koristiti i obrađivati članke sa ShareAmerica sajta. Cilj ovog programa je da se među studentima i mladim stručnjacima u svojim oblastima ojača znanje engleskog jezika i približi američka kultura i običaji. Neke od tema koje će se obrađivati su povećavanje međusobnog razumevanja o različitosti, ljudska prava, prava žena, okruženje, muzika, sloboda štampe, obrazovanje, preduzetništvo i mnoge druge.

Program je otvoren za sve, a moderatorka programa je naša dugogodišnja saradnica Radmila Krajnović aka Arby Kay.


American Road Show

Novi program Američkog kutka, American Road Show, svake nedelje će prikazati po jedan američki film i pozvati učesnike na diskusiju o temama predstavljenim u njemu. Diskusija se odvija na engleskom jeziku. Program je otvoren za sve, a vodi ga Sofija Simić.


SAT Klub

Američki kutak Novi Sad i udruženje InterAkcija pozivaju sve srednjoškolce i studente koji su zaiteresovani za studije u USA da se priključe SAT klubu koji se u predispitnim periodima održava jednom nedeljno u trajanju od sat i po vremena u Američkom kutku. Pozivamo i zainteresovane iz drugih gradova i zemalja da nam se jave obzirom da je omogućeno praćenja časa i uključenja uživo putem interneta.

Članovi kluba će imati besplatnu pripremnu nastavu za SAT ispit gde će se prelaziti testovi sa iskusnim profesorkama matematike i engleskog jezika. U klubu možete saznati potrebne informacije o testu – zašto, kako, kada i gde možete polagati SAT ispit kao i više detalja o strukturi ispita, načinu bodovanja i statistikama.

Pored priprema za SAT, glavni cilj kluba je umrežavanje mladih koji planiraju da studiraju u Americi ili su već tamo na studijama ili su se pak vratili, kako bi razmenjivali iskustva i povezivali se.

Pozivamo sve zainteresovane da se jave mailom na novisad@americancorners.rs kako bismo ih uključili na miling listu putem koje će dobijati informacije o predstojećim aktivnostima SAT kluba.


Digitalizacija VHS i drugih kaseta u Kutku

  • Digitalizacija VHS i drugih kaseta odnedavno je moguća u Američkom kutku i to potpuno besplatno. Ova uslugu smo pokrenuli zbog činjenice da mnogo naših sugradjana i dalje čuva svoje uspomene na VHS i drugim kasetama jer nisu u mogućnosti da ih digitalizuju ili ne znaju da te kasete imaju ograničen rok trajanja i da zapis na njima vremenom postaje sve lošiji.


  • Digitalizacija će se obavljati dvaput nedeljno, utorkom i četvrtkom, od 10 do 19.30 časova, i biće obavezno rezervisati termin.


  • Da bi se ostvarilo pravo na ovu uslugu neophodno je biti član Američkog kutka. Učlanjenje u Američki kutak je besplatno i potrebno je donetii jednu fotografiju i lični dokument.


  • Pravilnik:

- Digitalizacija VHS i drugih kaseta će se odvijati utorkom i četvrtkom od 10 - 19.30 časova
- Obavezna je online rezervacija termina
- Jedan termin ne može biti duži od 180 minuta
- Potrebno je doneti usb ili eksterni hard disk sa dovoljno memorije ( konvertovani fajlovi mogu biti i preko 5 GB veliki)
- Američki kutak je obezbedio video rekorder za VHS kasete, za sve ostale kasete treba da doneste odgovarajuće kamere
- Nakon konvertovanja fajlovi se ne čuvaju
- Neophodno je biti član Američkog kutka

  • Rezervišite svoj termin OVDE


Predavanja

Predavanja su veoma popularna među posetiocima i članovima Američkog kutka. Mogu se organizovati za posebne prilike, kao što su predavanja o očuvanju životne sredine za Dan planete Zemlje, ili mogu biti inicirani od strane ambasade, nevladinih organizacija ili javnih institucija. U proseku jednom mesečno američka ambasada šalje univerzitetske profesore ili stručnjake iz različitim oblasti nauke ili američke kulture. Neka od predavanja se organizuju u skladu sa interesima naših pokrovitelja. Većina predavanja su na engleskom jeziku.

Neki od predavanja bili su: Klasični gangsterski filmovi, Iskustva američkog umetnika u srpsko-američkoj kulturi i poeziji, Sprečavanje nasilja nad ženama, Moderni ples i koreografija, Mape uma, Asertivnost i komunikacije,Vrhovni sud i američki federalizam u kontekstu SAD izbora, Studiranje u SAD, Jazz @ Movies, Sloboda govora, itd.


Radionice

Radionice, kao oblik interaktivnog učenja su metoda koja postaje sve popularnija u našoj zemlji. U Americi su radionice postale vrlo čest metod koji se koristi od strane stručnjaka i univerzitetskih profesora. Američki kutak pokušava da organizuje radionice na različite teme i do sada smo organizovali radionice o temama kao što su upravljanje kompanijom, rad sa mladima, volontiranje, origami, itd


Dečiji kutak

Šta deca mogu da koriste u Američkom kutku ?
* Dečja knjiga
* Božić
* Dan zaljubljenih radionica
* Dramska radionica
* Halloveen maskenbal

Dečiji kutak zvanično je počeo sa radom u oktobru 2007. godine , kada je jedan volonter koji je radio sa decom u Americi preko 30 godina pokrenuo ovu inicijativu. Od tada, svaki petka od 5 do 6 časova rezervisan je za decu. Cilj Dečijeg kutka je da pomogne deci da nauče engleski jezik i da se upoznaju sa američkom kulturom i običajima kroz različite kreativne aktivnosti. U zavisnosti od toga koji je mesec u toku, aktivnosti mogu da se fokusiraju na proslave određenih praznika. Učenje jezika se vrši putem kreativnih aktivnosti kao što su pravljenje kostima (Noć veštica), pravljenje ukrasa za jelku (Božić/Nova Godina) ili farbanje jaja i za Uskrs. Deca koja žele da prisustvuju Dečijem kutku  moraju biti članovi Američkog kutka.


Omladinski klub

Omladinski klub je počeo kao inicijativa mladih ljudi koji su želeli da dođu na časove konverzacije i razgovaraju o stvarima koje ih zanimaju.

Učlanjivanjem u Omladinski klub, učesnici mogu da poboljšaju svoje govorne veštine, susretnu se sa lokalnim Amerikancima i drugim ljudima i nauče nešto novo.


Radionica poslovnog engleskog

Ovaj program je počeo 2007. godine, a iniciran je od strane jednog od članova. Za razliku od Konverzacijskog kluba, ovaj program ima formalnu strukturu i zahteva redovno pohađanje.


Radionica poslovnog engleskog je poseban program razvijen radi studenata koji žele da unaprede svoje znanje engleskih reči iz sfere biznisa. Cilj ovog programa je da pruži znanje i veštine mladima putem profesionalizacije njihovog nivoa znanja engleskog jezika kroz različite vežbe, igranje uloga, diskusije, studije slučaja, i druge interaktivne metode idajući im alate potrebne da lakše nađu posao.

Priručnik koji se koristi u ovom kursu je "Market Leader ".


Strane